Een stuntstep bestaat uit verschillende onderdelen, eens per 2 maanden is het verstandig om de stuntstep een onderhoudsbeurt te geven. Een onderhoudsbeurt bestaat uit het invetten, schoonmaken en vervangen van versleten onderdelen.

Stuur
Controleer tijdens de onderhoudsbeurt altijd of het stuur niet verbogen is en of alle las naden in orde zijn. Hiermee voorkomt u eventueel het afbreken van het stuur tijdens het doen van stunts met de stuntstep.

 Stuurklem

De stuurklem is een belangrijk onderdeel bij de stuntstep, het is van belang dat de klem voldoende kan worden aangedraaid zodat het stuur er niet onverwachts af kan gaan. Bij het controleren van de stuurklem raden wij aan om met een imbussleutel te controleren of u de boutjes nog voldoende kan aandraaien. Vet ook het schroefdraad van de boutjes in zodat de klem beter kan worden aangedraaid. Invetten voorkomt dat de bout vast komt te zitten in de klem.

Voorvork + compressie

De voorvork van de stuntstep is het onderdeel waar het voorwiel in vast zit. De voorvork loopt door het deck heen en draait op de deck lagers. Om speling te voorkomen dient u de compressie die bij uw stuntstep hoort aan te draaien. Voor meer informatie over compressie systemen vind u op onze pagina compressie systemen. 

Deck lagers

De lagers die in het deck zitten kunt u schoonmaken met een droge doek, daarna kunt u de lagers invetten met dik kogellager vet of vloeibare naaimachine olie. Gebruik geen WD40, dit product spuit het vet uit de lagers waardoor de lager op langer termijn zal vastlopen. Hoort u getik bij de lager of draait de lager niet meer vervang ze dan.

Deck
Een deck is eigenlijk het frame van de step, maak de cups waar de deck lagers in zitten schoon met een droge doek en vet de cups in met kogellager vet of vloeibare naaimachine olie. Controleer of alle lasnaden van het deck in orde zijn en kijk of de rem nog goed vast zit. Heeft u scheuren in het deck geconstateerd of is het deck zo ver versleten dat er scherpe randen ontstaan vervang deze dan.

Handvaten
Controleer of de handvaten nog goed op het stuur zitten en niet zijn verschoven. Indien de handvaten verschoven zijn kan u deze weer terug op de juiste plaats schuiven. Let goed op of de dopjes die aan het uiteinde van het stuur nog heel zijn, als de dopjes ontbreken of kapot zijn of zijn de handvaten geheel versleten dan dienen ze vervangen te worden.

Griptape

Griptape is een schuurpapier sticker die is aangebracht op de bovenkant van het deck om uitglijden te voorkomen. Heeft de griptape geen voldoende grip meer dan is het tijd om deze te vervangen.


Wielen

De wielen van de step moeten altijd speling vrij bewegen in de voorvork of in het deck. Controleer of de asjes nog voldoende vast zitten en draai deze indien nodig verder vast. Verder is het van belang om te controleren of er geen scheuren zitten in het velgje van het wiel en of het rubber niet los komt van de velg. Loopt het rubber los van de velg of zit er een scheur in de velg vervang deze dan.

Wiellagers
De wiellagers van een stuntstep zijn misschien wel het meest kwetsbaar van alle stuntstep onderdelen. Wiel lagers krijgen de meeste klappen te verduren, het is daarom raadzaam om de lagers dan ook te controleren op speling en een rinkelend geluid. Heeft de lager speling of rinkelt de lager vervang deze dan gelijk.